Budapeşte’de Gezilebilecek Başlıca Turistik Yerler

Budapeşte’de gezilebilecek başlıca turistik yerler buraya gelecek biri için ilk araştırdığı şeydir. Çünkü herkes ilk nerelerde gezebileceğiyle ilgilenir. Budapeşte, Macaristan’ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Avrupa Birliği’nin dokuzuncu büyük şehri ve şehir sınırları içinde Tuna Nehri’nin ikinci büyük şehridir. Yaklaşık 525 kilometrekarelik alana kurulu şehirde yaklaşık 1.752.286 kişi yaşıyor.

Görkemli kaleleri, nefes kesen gölleri, olağanüstü mağaraları, yemyeşil ormanları ve görkemli kiliseleriyle, özellikle de başkent Budapeşte’de harika bir gezi yapabilirsiniz. Sayısız turistik mekana sahip olan Budapeşte, Avrupa’nın en popüler turistik şehirlerinden biri olup, ilgi çekici mimarisi ve tarihi nedeniyle her yıl dünyanın her yerinden milyonlarca turisti ağırlamaktadır.

1. Budin Kalesi (Buda Kalesi)

Osmanlı dönemi izlerinin yer aldığı kaleyi hala korumaktalar. Budapeşte Buda ve Peşte olarak nehrin iki yakasında yer alan bir şehirdir. Budin Kalesi, Buda tarafındadır. Eski kalıntıların da sergilendiği kale ve çevresi gezilmeye değerdir. Ayrıca Budapeşte’ye tepeden bakabileceğiniz bir mekan olacaktır. Tepede çok güzel bir manzaraya sahiptir. İnsanlar Parlamento binası ile birlikte Budapeşte’nin sembolü olarak bilir. İçinde Matthias Kilisesi vardır. Kilise şu an ibadete ve ziyarete açıktır.

2. Tuna Nehri (DUNA)

Budapeşte Budin Kalesi

Tuna nehri, on ülkeden geçen uluslararası bir nehirdir. Dünyadaki en önemli nehirlerden birisidir.  Görüntüsü ile tablolara konu olacak güzelliktedir. Tuna, on ülkeden geçen bir nehirdir ve Tuna’ya sınırı olan ülkelerden çeşitli nakliye araçlarıyla ulaşılabilmektedir. Tuna Deltası’nın yukarısından itibaren, ünlü nehri tekneyle 2.411 km’lik bir mesafe boyunca geçmek mümkündür. Bu uzunluk yaklaşık olarak nehrin toplam uzunluğuna göre nehrin uzunluğuna eşittir. Ayrıca Tuna Nehri üzerinde en güzel gün batımlarını izleyebileceğiniz Özgürlük Köprüsü de bulunmaktadır.

3. Parlamento Binası

Budapeşte parlamento binası

Budapeşte’nin en ünlü sembol binasıdır. Müthiş mimari tasarıma sahip, devasa bir şaheser yapıttır. Budapeşte Parlamento Binası, 691 odası, 20 kilometrelik merdiveni ve 96 metre yüksekliğiyle dünyanın üçüncü büyük parlamento binasıdır.  Bina uzaktan güzel görünüyor ve Peşte şehrinde, Tuna Nehri’ne bakan güzel bir konumda bulunuyor. Bina, Aziz Stephen Bazilikası ile aynı yükseklikte olup, katedralle birlikte Budapeşte’nin en yüksek binasıdır. İkisi arasındaki eşitlik, din ve devlet işleri arasındaki dengeyi simgelemektedir. Ayrıca 96 sayısı hem 1896’yı (bugünkü Macaristan’ın kuruluş tarihi) hem de Macaristan Krallığı’nın 896’daki fethini ifade etmektedir. Bina, Macaristan Parlamentosu tarafından aktif olarak kullanılıyor ve aynı zamanda kraliyet mücevherleri ve taçlarına da ev sahipliği yapıyor. Büyüklüğü yüzünden bir günde tamamını ziyaret etmek çok zaman alacağından mümkün değildir. Parlamento Binası’na gitmek için M2 hatlı metroya binip (Kossuth Tér) Kossuth Meydanı’nda inebilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak da Peşt boyunca Nehir kenarından geçen 2 numaralı tramvay hattına binip yine Kossuth Tér durağında inmektir.

4. Balıkçı Tabyası

Budapeşte denildiğinde aklınıza gelecek bir diğer mükemmel yer Balıkçı Tabyası olmalıdır. Balıkçı Tabyası 1800’lerde inşa edilmiştir ve Budapeşte’nin muhteşem ve göz alıcı manzarasını sunmaktadır. Tuna Nehri, Buda Kalesi ve Kale Tepesi’nin eşsiz manzarasına sahip Balıkçı Tabyası gerçekten eşsiz bir seyir noktasıdır.

Balıkçı Tabyası’nın yedi kulesi vardır. Yedi kule, halkını 895 civarında bugünkü Macaristan’a yerleşmeye yönlendiren yedi Macar şefini temsil ediyor. Balıkçı Tabyası ise Macaristan’ın ilk kralı Aziz Stephen’ın heykeline ev sahipliği yapıyor.

5. Szechenyi Termal Hamamı

Macaristan’ın ünlü kaplıcaları ve hamamları 2000 yıldan daha eskilere dayanmaktadır. Roma döneminde başlayan bu ün, daha sonra 16. yüzyılda kurulmuştur. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından yaptırılan bir Türk hamamı izledi. Macaristan’da 1000’den fazla kaplıca ve kaplıca bulunmaktadır. 1913 yılında inşa edilen Szechenyi Kaplıcası, bu suların en popülerlerinden biridir 1. Avrupa’nın en büyük kaplıcası olma özelliğini de taşıyan Szechenyi Kaplıcası, 3’ü kapalı, 18’i açık olmak üzere toplam 15 havuzdan oluşuyor. Açık ve kapalı 20 den fazla havuz vardır. Farklı sıcaklıklarda ve farklı atmosferlerde olan havuzlarda eşsiz bir deneyim yaşabilirsiniz.

6. Kahramanlar Meydanı

Kahramanlar Meydanı

Kahramanlar Meydanı, Budapeşte’nin en büyük ve en ikonik meydanıdır. Altın bir Macar tacı ve Başmelek Cebrail’in tepesinde bir haç tutan 36 metre yüksekliğindeki bir sütun olan Binyıl Anıtı meydana hakimdir. Sütunun dibinde Prens Arpad ve 9 kişi var. Yüzyılın sonunda Karpat Havzasını işgal eden 6 Macar kabile reisi daha vardır. Arka sıradaki 14 heykel Macar hükümdarlarına ve politikacılara aittir. Tüm bu tarihi yapılar göz önüne alınırsa Kahramanlar Meydanı, Budapeşte’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer almalıdır.

7. Aziz Stefan Bazilikası

Aziz stefan bazilikası (Szent István bazilika)

Aziz Stefan Bazilikası Budapeşte’de yer alır ve tüm Macaristan’daki en kutsal Katolik kilisesidir. Ayrıca St. Stephen’in mumyalanmış sağ eli de olmak üzere en saygın kalıntıları içerir. Ne yazık ki yapımı sırasında fırtına sebebiyle çöken bina yıkılıp yeniden yapılmıştır ve 1905 yılında yapımı tamamlanmıştır. Oldukça karanlık ve kasvetli bir atmosfere sahip olan bazilikanın içi de en az dışı kadar ilgi çekicidir. Ziyarete açık ve ücretsizdir.

8. Zincir Köprü

Budapeşte zincir köprü

Budapeşte’nin en ünlü cazibe merkezlerinden biri olan Zincir Köprü, Buda ve Peşte’yi birbirine bağlayan köprü; Tuna Nehri üzerinde Sz Dechenyi Meydanı ile Clark Adam Meydanı arasında yer almaktadır. Aslan heykelleri, köprünün ihtişamı tunanin heybeti görünce gerçekten saraya giriyormuş gibi hissedebilirsiniz. Chain Köprüsü,Buda ve Peşteyi birbirine bağlayan 7 adet köprünün en güzelidir. Geceleri de son derece güzel aydınlatılmaktadır.

9. Budapeşte’de Gezilebilecek Başlıca Turistik Yerler arasında bir başka yer ise: Gellert Tepesi

Budapeşte’nin en güzel panoramik manzaralarından biri olan Gellert Tepesi, Tuna Nehri’nin üzerinde yükselen 140 metre yüksekliğindeki bir tepedir. Tarihi mekanlara ek olarak, tepe aynı zamanda şehrin fotoğraflarını çekmek için en iyi yerlerden biridir.1 Gellert tepesi ayrıca birçok tarihi esere ve doğal güzelliğe sahiptir. Eski söylentilere göre geceleri cadılar Gellert Tepesini ziyaret ederlermiş. Gellert Tepesi’nin içinde de gezebileceğiniz yerler mevcuttur. Özgürlük Tepesi, Mağara Kilise, Gellert Termal Hamamları ve Gellert Oteli ziyaret edebileceğiniz yerler arasında yer almaktadır.

10. Terör Evi Müzesi

Hem müze hem de anıt olan Korku Evi Müzesi, II. Dünya Savaşı sırasında bu duvarlar içinde gözaltına alınanları, sorgulananları, işkence görenleri veya öldürülenleri anmak için kuruldu. Macaristan tarihinin karanlık zamanlarını yansıtırken, müze ilk kez gelen ziyaretçilere ülkenin kompleksini daha iyi anlamalarını sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir